Siva mrena – uzivajte u slobodi nenošenja naočala
Staračka katarakta (siva mrena) koja se pojavljuje kod starijih ljudi, karakterizirana je početnom zamućenjem leće, kasnijim bubrenjem leće, i konačno smanjivanjem leće i potpunim gubitkom prozirnosti, tj. zamućenjem. Nadalje, s vremenom kortikalni dio (centralni dio leće) katarakte postaje tekuć i pretvara se u mliječno bijelu tekućinu, te nastaje Morgagnijeva katarakta, koja može uzrokovati teške upale ako ovojnica leće pukne i procuri. Ako se ne liječi, katarakta može uzrokovati fakomorfni glaukom.

 

 

Razvoj sive mrene uzrokuje gubitak vida i ,ukoliko se ne liječi, može uzrokovati sljepoću. Liječenje sive mrene je isključivo operativno. Pri svakoj operaciji katarakte u oko se ugrađuju umjetne intraokularne leće koje nadomještaju pacijentovu zamućenu leću. Pacijenti nakon operacije trebaju  nositi naočale za čitanje jer nova ugrađena intraokularna leća ne može mijenjati svoju jakost, kao što je to mogla prirodna leća.

 

Na  hrvatskom tržištu postoji Tecnis intraokularna multifokalna leća, najnoviji proizvod poznate američke tvrtke Abbott Medical Optics (AMO). U našoj Poliklinici pratimo najnovije trendove u kirurgiji kataratke (sive mrene) te u našoj ponudi je i ova vrsta leće .

mIOL_05

 

Tecnis multifokalne intraokularne leće indicirane su za korekciju vida afakije u odraslih pacijenata sa ili bez presbiopije nakon operacije sive mrene ultrazvučnom metodom koji žele vidnu oštrinu na daljinu, blizinu i na srednjoj udaljenosti (rad na kompjuteru, laptopu ili Ipadu) bez nošenja naočala. Ove intraokularne leće su predviđene da se ugrade u kapsularnu vrećicu što zahtijeva potpuno uredan tijek same operacije.

 

Ova jedinstvena intraokularna leća omogućuje visoku kvalitetu vida na svim udaljenostima danju i noću, dakle i pri smanjenom osvjetljenju. Veličina zjenica ne utječe na samu kvalitetu vida kod pacijenta.

Različite jačine adicije na leći (+2.75 dsph, +3.25 dsph,+4.0 dsph) omogućuju širi raspon vida i  operater može izabrati koju vrstu leće će ugraditi u oko pacijenta s obzirom na stil života  pacijenta.

 

Na slici je prikazana Tecnis Multifocal intraokularna leća

multifocal_lenses

Poliklinika Fokus u Varaždinu nudi operacije sive mrene najsuvremenijom PHACO metodom sa ugradnjom intraokularnih asferičnih monofokalnih ili multifokalnih leća. Operacija je potpuno bezbolna i svoj jasan vid na daljinu i blizinu bez naočala doživjet ćete već slijedeći dan nakon operacije.

 

 

 

 

 

 

 

 

20-to godišnje iskustvo u kirurgiji sive mrene omogućilo nam je da operacija sive mrene postane rutinska operacija u našoj poliklinici. Preko 5000 pacijenata koji su operirali sivu mrenu je progledalo uz našu pomoć, pridružite im se ….

Pomognite sebi i bližnjima oko Vas… Prepustite se u vrhunske ruke naših oftalmologa koji već godinama uspješno liječe i operiraju sivu mrenu ultrazvučnom metodom.

 

 

To je leća koja produžuje Vaš aktivni stil života. 9 od 10 pacijenata uživa slobodu nenošenja naočala nakon ugradnje ovakve vrste leće.

 

Predavanje o multifokalnim intraokularnim lećama održala je mr.sc. Nataša Brijačak, dr. med.:

„Technics Multifocal IOL AMO u korekciji staračke dalekovidnosti“

Hotel Aurora, Mali Lošinj

26-27. rujna 2014.
Kontakt:

Poliklinika za oftalmologiju Fokus

Vinka Međerala 9, Varaždin

042 200-443

mr.sc. Nataša Brijačak, dr.med. spec. oftalmologije