dioptrijski-okviri-naslovna_02Dioptrijske naočale su medicinski proizvod koji se sastoji od okvira i naočalnih leća za različitu vrstu korekcije ili samo za zaštitu očiju.

Moderne naočale su podložene na tipičnim mjestima, nos i krakovi za učvršćivanje oko uški.

Povijesne primjerke čine cvikeri, monokli i lornjeta.

Prve naočale izradio je Salvino D Armate 1284.god.

U Italiji američki znavstvenik Benjamin Franklin koji je patio od miopie i presbyopie je izumio bifokalne naočale 1784. god. kako bi izbjegao često mjenjaanje dva para naočala. S vremenom je i izrada okvira za naočale napredovala početkom 20. stoljeća M.von Rohr u tvornici Zeiss izradio je ZEISS PUNKTAL sferične leće s fokusom u jednoj točki koje su dominirale mnogo godina.

Unatoč rastućoj popularnosti kontaktnih leća i laserske korektivne kirurgije oka naočale se uobičajeno nose kao što se i njihova tehnologija poboljšava. Danas je moguće kupiti okvire napravljene od posebnog prilagođavajućeg metala koji se nakon savijanja vraća u prvobitni oblik. Drugi okviri imaju elastične zglobove. Ovi dizajni omogućuju ugodnije nošenje i pružaju bolju zaštitu od moguće nesreće.

Moderni okviri se često izrađuju od čvrstih, laganih materijala kao što su naprimjer titan koji ranije nije bio dostupan.

Leće koje se ugrađuju u dioptrijski okvir najčešće su danas od plastike, a u manjem broju zastupljene su staklene leće. CR-39 su najčešće korištene plastične leće zbog velike otpornosti na ogrebotine, male transparenosti za ultraljubičasto i infracrveno zračenje.

Pri odabiru najvažnije je dobro znati dioptriju radi odabira odgovarajućeg okvira. Kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam samo su neki od poremećaja vida te svaki od njih zahtijeva odgovarajuću dioptrijsku leću te odgovarajući okvir. Najvažnija pravila kojih se trebamo pridržavati su:

1. Manji dioptrijski okviri za sitnija lica,veći okviri za krupnija lica

2. Između okvira i oblika lica treba se postići kontrast

3. Odabrane naočale trebaju istaknuti najbolje značajke Vašeg lica.

Krilca na naočalama nikad ne smiju pritiskati kost glave jer to može biti vrlo nepraktično i bolno za pacijenta, a samim tim nam to govori da je okvir premali. Nakon odabira korisnik se mora ugodno i sigurno osjećati s odabranim okvirom. Ukoliko niste sigurni prilikom odabira naš će Vam optičar uvijek rado pomoći.

Na kraju ne smijemo zaboraviti da naočale nisu samo medicinsko pomagalo već su i modni dodatak svakome od nas.